Christinas Villa Vik
Grenarna knakar när hästskjutsen rullar fram på grusgången upp mot huset. En kvinna stiger ur, går upp för trappan och öppnar sakta de tunga ekdörrarna till Villa Vik. Kvinnan är vår största operasångerska genom tiderna och det är här hon drar sig tillbaka efter sin otroliga karriär. Christina Nilsson eller Grevinnan Casa de Miranda som hon även kallades, var den fattiga flickan från Snugge som erövrade världen med sin röst och talang.
Christina som kallades ”Stina på Backen” var oerhört musikalisk och med sin brors fiol gick hon till gästgivargården i Nöbbele för och underhålla deras gäster mot slantar och applåder.
Detta gjorde att hon redan som 12-åring
uppmärksammades av den nationella stockholms-tidningen som ”flickan med den trollbindande rösten”.
Den fattiga flickan fick möjlighet att få en betald utbildning för att utveckla sin sång. Efter ett fåtal år i Göteborg och Stockholm stod den 17-åriga Christina från Snugge på scenen på Théâtre-Lyrique i Paris i sin debutroll som Violetta i Verdis Traviata.
Violetta var en stor och hela tiden växande succé, men hennes tolkning av Nattens drottning blev en fullkomlig sensation. Trollflöjten var dittills nästan okänd i Paris och man kan säga att Christina Nilsson med sin sång lyfte fram Mozarts mästerverk för parisarna.
Musikalen Phantom of the Opera som tillkom många år senare handlar just om en enormt begåvad sångerska som heter Christine och sjunger magiskt – den är inspirerad av just vår Christinas första tid i Paris.
Det finns inga inspelningar av Christinas röst, men spaltmeter skrivet om henne eftersom hon utvecklades till en internationell superstjärna som alla tidningar och recensenter skrev om. För att förstå hennes storhet som stjärna kan nämnas att hon är den enda som inte tillhör det brittiska kungahuset som har vigts i Westminister Abbey i London. Då med hennes förste man Auguste Rouzaud (1872).
Christina turnerade på alla de stora scenerna och var personlig vän med de mäktigaste personerna i hennes tid, men hon glömde aldrig sitt ursprung och var mycket givmild gentemot de som behövde hennes hjälp. Det var däremot inget hon ville skryta med.
Christina blev änka efter hennes man Auguste och
senare mötte hon på nytt kärleken i
greve de Casa Miranda och hon fick sin fasta
boplats i Spanien.
Christina avslutade sin karriär i slutet av 1800-talet och efter att hon ytterligare en gång blev änka 1902 kom hon att vistas alltmer i Sverige.
1906 köpte hon Villa Vik till sig själv. Det blev hennes fasta punkt på ålderns höst, även om hon bodde mycket i Frankrike.
Den 22 november 1921 dog Christina Nilsson på Växjö Stadshotell, 78 år gammal. Efter begravningen fördes hon till ett kapell här på Villa Vik med ett följe av 6 000 personer gåendes från Växjö centrum till kapellet. Här förvarades kroppen till 1923, då den fördes till det stora mausoleet på Tegnér-kyrkogården i Växjö. Kapellet här på Villa Vik finns tyvärr inte kvar, men mausoleet ser man enkelt vid ett besök på kyrkogården i strax brevid dagens tågstation. Här på Villa Vik har vi en mängd minnessaker från Christina som en påminnelse om husets mest kända ägarinna.